Zwart of zwart?

Onlangs liet ik me verleiden om van het merk Effetre eens een staaf ‘intens zwart’ te proberen. Effetre heeft namelijk twee zwarten in het gamma transparanten: nummer 591064 is het gewone nero, maar 591066 kreeg de naam ‘nero intenso a mano’. Dat klonk veelbelovend en dus wou ik dat wel eens uittesten. Doordat het intens zwart daarbovenop maar liefst vijf keer duurder is, waren mijn verwachtingen hoog.

Blijkbaar is het ontzettend moeilijk om glas zwart te kleuren. De meeste zwartgekleurde staven, zowel in hard als in zacht glas, zijn eigenlijk heel donker transparant paars. Al bij al valt dat niet echt op, je merkt het alleen als je zo’n staaf tegen het licht houdt.


Dat de intenso die verwachtingen niet ging kunnen waarmaken werd al snel duidelijk. De koude staven zagen er op het eerste zicht identiek uit. Ook in de vlam gedroegen beide kleuren zich gelijk. Zouden de kralen met de ‘nero intenso’ na het annealen dan misschien intenser van kleur worden? Nee, ook dat was niet opmerkelijk anders. De gelijkenis tussen beide zwarten was zelfs zo frappant dat ik me afvraag of de groothandel zich niet vergist had van kleur en de gewone nero opgestuurd had. In elk geval hou ik voorlopig enkel nog de betaalbare 591064 op stock.

Over Effetre:

In het atelier gebruiken wij het zachte Venetiaans glas vooral om kralen te branden. Door het lage smeltpunt, heb je geen al te hete vlam nodig en het glas leent zich goed tot fijn werk met stringers (fijne staafjes). Het merk Effetre heeft een heel uitgebreid gamma kleuren en combineert doorgaans probleemloos met andere glasmerken met dezelfde uitzettingscoëfficiënt.

Zoals alle zacht glas, vraagt Effetre een voorzichtige, geleidelijke opwarming vanaf de punt van de staaf. Doe je dat niet en warm je het glas te bruusk, riskeer je namelijk dat het kapotspringt. Om de kans op spontane breuk te verminderen, laat ik de kralen altijd in de afkoeloven ‘uitgloeien’.

In het atelier heb ik altijd een assortiment basiskleuren (transparant, pastel, alabaster, opaline) op stock, aangevuld met enkele speciale en handmade colours. De handgemaakte kleuren bevatten de meer zeldzame tinten en zijn uiteraard ook duurder. De staven die wij gebruiken hebben doorgaans een doorsnede van 4 à 6 mm. Stringers houden we niet op voorraad, maar trekken we zelf.