Meneer wil ballen

Kerst en Nieuwjaar zijn hoogdagen voor elke glasblazer. Je mag dé Kerstboom gerust onze creatieve Muse noemen, maar het is geen gemakkelijke vent om te versieren. Met een eenvoudig sieraad doe je hem geen plezier. Neen, meneer wil ballen! Het liefst veel ballen, en van die grote.

Om meneertje Kerstboom tijdig op zijn wenken te kunnen bedienen begin ik doorgaans enkele weken voor de grote dag – dat is de dag van versieren, traditioneel nét na Sinterklaas – met ballen blazen. Maar omdat ik vorig jaar mijn hele voorraad verkocht heb, ben ik dit jaar nog iets vroeger begonnen. Zo besloot ik in juli, in volle hittegolf nota bene, om toch al eventjes achter mijn brander te gaan zitten. Geen al te best idee!

Om parels te branden gebruik ik doorgaans zacht Muranoglas en dat lukt aardig met een klein, niet al te heet vlammetje. Ideaal om op hete dagen te maken, dus. Maar neen, ik kon weer eens niet weerstaan aan de verleiding van Mister Christmastree en draaide, bij een buitentemperatuur van zo’n 40°C, de gaskraan helemaal open. Om het mooie harde boroglas voor ballen te smelten heb ik immers een brede, bruisende, bloedhete vlam nodig. Nooit heb ik harder gezweet om mooie ronde ballen te bekomen. Die dag was mijn vlam snel gedoofd.

Het resultaat: drie vrolijke kerstballen in zomerse kleurtjes. Misschien herdoop ik ze beter tot ‘Midzomernachtballen’.

Item added to cart.
0 items -  0,00