Het is zoals fietsen

Als mensen mij voor het eerst aan het werk zien, worden altijd dezelfde twee vragen gesteld: ‘is glasblazen moeilijk?’ en ‘is glasblazen duur?

Dan antwoord ik altijd met ‘Het is zoals fietsen’. Leren glasblazen (aan de brander, weliswaar) is niet moeilijker dan leren fietsen en eens je het kan, verleer je het nooit meer.

En ook het prijdkaartje van glasblazen aan de brander kan je vergelijken met dat van fietsen. Houd daarbij wel in gedachte dat je zowel met een fiets uit de Kringwinkel kan rijden als dat je je een professionele racefiets kan aanschaffen met dito uitrusting. Met glasblazen is het net hetzelfde, hoewel je een tweedehands brander waarschijnlijk niet zal aantreffen in de Kringwinkel. 

Maar geloof me vrij: eens je de smaak te pakken hebt, zal je altijd wel iets nieuws willen. Is het geen mooie kleur glas, dan koop je wel een of ander – in jouw ogen onontbeerlijk – stuk gereedschap. En zo kan die goedkope hobby vaak toch nog een vrij dure verslaving worden.

Vooraleer je je tuinhuis ombouwt tot glasatelier zou ik toch aanraden om enkele workshops te volgen in de verschillende disciplines van flameworking. Zo kan je ondervinden met welk glas je het liefste werkt en welke technieken je het meest aanspreken. Koop niet in het wilde weg een brander en wat glas, maar ondervind eerst wat het verschil is tussen kralen branden, sculpturen boetseren en holle voorwerpen blazen. De benodigdheden om vazen te kunnen blazen zijn immers anders dan als je enkel glaskralen wil maken.