Frit

Frit – neen, geen friet! – is niets anders dan kleine stukjes glas waarmee je heel mooie effecten kan bereiken. Zelf frit maken is een goede manier om je restjes glas te verwerken. Er zijn verschillende methoden om frit te maken, de ene al spectaculairder dan de andere.

veiligheid

Draag oogbescherming, een stofmasker en handschoenen om frit te maken.

Zo maak je het

  • Je kan het glas in een doek of een krant wikkelen en er met een hamer op losslaan. Ideaal als je je frustraties kwijt moet. Met een vijzel en stamper kan je de grove stukken verder fijnstampen.
  • Heel efficiënt en spectaculair is de volgende methode: verhit glas in het vuur van de brander tot het roodgloeiend is. Dompel het warme glas direct onder in koud water. Door de temperatuurschok zal het glas uiteenspatten in honderden (het kunnen er ook duizenden zijn, ik heb ze nog nooit geteld) kleine stukjes. Hoe heter het glas was, hoe kleiner de fritten zullen zijn.
  • Wil je het iets meer geautomatiseerd doen? Maal dan stukjes glas in een koffiemolen met metalen hakbladen. Schud tijdens het malen zachtjes op en neer. Hoe langer je maalt, hoe fijner de frit zal zijn. Op die manier kan je zelfs glaspoeder maken. Gebruik de molen daarna niet meer voor het malen van koffie. Een nadeel van deze methode is dat er onvermijdelijk metaalrestjes in het glas terechtkomen. Met een sterke magneet kan je die uit de frit vissen.
  • Zelf houd ik het bij een van bovenstaande methodes, maar een frit-maniac kan ook overwegen om een kogelmolen te kopen. Dit is de duurste methode, maar naar wat ik hoorde zou het wel de fijnste maling geven.

tip: als je restjes glas of frit in potten met een deksel bewaart, noteer dan de gegevens van het glas (zoals kleur en COE) op de pot zelf, niet op het deksel. Zo weet je altijd wat de inhoud is, ook als je de deksels onderling verwisselt.