Boekkunst

Omdat ik altijd al geïnteresseerd ben in schrijven, in boeken én in kunst kon het bijna niet anders dan dat ‘boekkunst’ ooit mijn aandacht zou trekken. Met boekkunst door de pagina’s van een boek om te vouwen of door er in te knippen een prachtige kunstobjecten gemaakt. Het lijkt ietwat op origami, maar dan – althans in mijn ogen – veel interessanter.

Dat wou ik dus ook proberen. Maar omdat ik niet de intentie heb om Kunst met grote K te maken, vind ik de term ‘boekvouwen’ beter passen.

Boekvouwen is een heel laagdrempelige hobby. Je hebt er niet meer voor nodig dan potlood, schaar, metalen meetlat of liniaal en uiteraard een boek.

De eerste stap is het juiste boek kiezen om te vouwen. In het begin dacht ik dat je voor mooie boekkunst ook een kunstboek nodig hebt. Maar dat klopt niet. Een oude roman, zonder foto’s, is vaak zelfs een betere bron om mee te werken. Voor één keer is uiterlijk dus wél belangrijker dan inhoud. Kies een boek voor zijn mooie vorm, binding en kaft (een harde!).

Wat betreft de tekening of het motief dat je wil vouwen ben je vrij beperkt. Kies best een monochrome tekening of tekst. Dat kan je gemakkelijker vouwen dan bijvoorbeeld een foto met verschillende tinten overbrengen.

Van de tekening maak je vervolgens een sjabloon. Je kan dat zelf doen, of er een laten maken. Sommige sjabloonmakers werken met afmetingen, maar zelf werk ik het liefst met een lijnsjabloon. En dan … vouwen maar!

Dit doen we samen

Boekvouwen is superleuk om samen te doen. Bij L’Atelier au Jardin organiseren we af en toe supergezellige vouwmiddagen, da’s heerlijk ontspannend vouwen en kletsen bij een kopje koffie. Zelf werk ik vaak samen met Katia. Omdat we elk onze eigen stijl hebben, kunnen we een heel scala aan vouwwerken aanbieden. Dat gaat van een sierlijke naam als geboortegeschenk, het lievelingsdier van je allerliefste tot logo’s voor bedrijven en abstracte vormen voor kunstliefhebbers.

? Wil jij…

… thuis ook wel eens een boek vouwen? In de winkel vind je enkele eenvoudige lijnsjablonen met instructies.
… een sjabloon op maat laten maken? Dat kan!
… een boek door ons laten vouwen? Geen probleem.

  Info/Prijsvraag voor:

  Afmeting en aantal pagina’s van het boek + korte beschrijving van welk sjabloon je wil:

  Heb je zelf al een tekening? Upload ze hier

  Je naam:

  Mailadres waarop ik je mag contacteren

  Je telefoonnummer (optioneel):